Ibiza. Een eiland vol contrasten. Op een kleine schaal, met een menselijke maat. Feestgedruis, 24 uur per dag. Maar ook rust en ruimte. Plekjes waar je zelfs in de zomermaanden de stilte koestert. Tientallen baaitjes. Maar ook cultuur en natuur. Zoals Dalt Vila, de oude stad van Ibiza. Werelderfgoed van Unesco. En, het natuurpark Ses Salines. Ontspanning? Watersport, mountain biken, wandelen, polo en golf.

Ibiza is een smeltkroes van culturen, een eiland met een internationale allure. Niet alleen vandaag de dag maar al van oudsher.

Zo hebben omstreeks 500 voor Christus de Phoenicërs het eiland veroverd. Ibiza was de spil in de handel tussen Afrika en Europa. Tot op de dag van vandaag zijn de sporen van de Phoeniciërs zichtbaar. Zoals bij Sa Caleta, waar de resten van een oude haven bewaard zijn. Nu werelderfgoed onder de hoede van Unesco. Of in de bouwstijl van huizen, in de oude finca’s. Ook in de wijnen van Ibiza. Ooit hebben de Phoeniciërs de wijnstokken naar Ibiza verscheept die nu nog garant staan voor uitstekende wijnen.

Eivissa, Ibiza-stad, is de hoofdstad van Ibiza. Een gezellige stad die zich goed leent voor vertier en plezier. Shoppen kun je bij de oude haven of in de oude stad. Talloze terrasjes voor een biertje of een mooi glas wijn. En, veel restaurants. Een wandeling door Dalt Villa, de oude vestingstad? De moeite waard, je kijkt je ogen uit. In en om Eivissa ook de clubs, zoals Pacha en Ushuaia.

Marina Nueva en Marina Botafoch. Met de jachthavens van Eivissa. Leuke winkeltjes en restaurants, zoals LioCalmaCappuccino. Vlakbij: Talamanca. Heerlijke strandjes met een paar leuke restaurants.

Sant Josep. Een fraai dorp in het zuiden van het eiland. Ook in de zomermaanden betrekkelijk rustig. Leuke winkels, diverse terrassen en prima restaurants. Een mooi kerkje, zoals Ibiza meer kerkjes telt die fraai zijn in hun eenvoud. Eivissa is niet meer dan een kwartier rijden met de auto vanaf Sant Josep.

Sant Rafel. Tien minuten van Eivissa. Klein maar fijn. Met een paar goede restaurants en een authentiek Spaans dorpscafé. Bij Sant Rafel twee vermaarde clubs, Amnesia en Privilege, de grootste discotheek ter wereld.

Santa Gertrudis. Centraal op het eiland. Zeker in de zomermaanden een drukte van belang. Talloze restaurants met terrassen. Erg gezellig.

Sant Antoni. In grootte de tweede stad van het eiland. Geliefd bij jongeren. Want, Sant Antoni telt veel uitgaansmogelijkheden. In de zomermaanden is het bijna 24 uur per dag druk in Sant Antoni. Twee grote clubs: Eden en Es Paradis. De stad heeft een fraaie, nieuwe jachthaven.

Verrassend: het noorden van het eiland. Rustiger in de zomermaanden. Een ruiger landschap. Met fraaie dorpjes. Zoals Sant Joan, een klein dorp verscholen in de heuvels. In de jaren zestig de bakermat van de hippies. En, Sant Carles met op een steenworp afstand de leukste hippiemarkt van het eiland, Las Dalias. In het noorden vind je ook prachtige strandjes, zoals Benniras en Aguas Blancas.